Který olej je nejlepší
Bez oleje prostě neuvaříme. Je to základ pro každé dobré a chutné jídlo, které vaříme. Používáme ho i do pečení koláčů nebo buchet, smažíme na něm oblíbené řízky. Olejů je mnoho, ale jaký si vybrat a používat ho? Někdo tvrdí, že nejlepší je obyčejný řepkový olej, jiní nedají dopustit na kvalitní olivový olej, který ovšem se hodí spíše na studenou kuchyni, někdo zase podlehl rychle trendu a používá jen olej kokosový. A který, že je vlastně opravdu nejlepší?
Když přijdeme do obchodu a zastavíme se u regálu s olejem, máme na výběr toho moc. Olej slunečnicový, řepkový, rýžový a olivový olej. Ten dělíme na extra panenský olivový olej a olivový olej z pokrutin. Extra panenský olivový olej je nejlepší pro přípravu studené kuchyně a olivový olej z pokrutin je zase výborný na vaření a smažení. V oddělení se zdravou výživou si zase můžete vybrat olej kokosový. Obecně se mezi oleji pro běžnou kuchyni doporučuje používat olej řepkový a olivový. Jsou ale i méně známé oleje, které také stojí za to určitě vyzkoušet a začít používat.
· Olej avokádový: využívá se především na studenou kuchyni, do salátů a zálivek. Je velmi zdraví, prospěšný pro srdce a cévy i pro lidi, kteří trpí onemocněním kůže.
· Olej lněný: ten se používá také především na studenou kuchyni, do salátů, pomazánek, na výrobu dresinků. Výborně se hodí také ke sladkému jídlu, do ovesné kaše nebo například do cereálií. Je velmi zdraví. Upravuje zažívání, pomáhá při ženských obtížích, snižuje hladinu cholesterolu a také obsahuje spoustu vitamínů.
· Na smažení, jedině sádlo: ano je to tak. Už naše babičky smažili a vařili jen na sádle. A dobré sádlo je také velmi zdravé a dobré. Jen nakupujte v menších prodejnách, aby sádlo bylo opravdu stoprocentní a kvalitní. A jaké sádlo vybrat? Samozdřejmě vepřové ale také husí anebo kachní.
Není to žádná věda. Ale výběr dobrého oleje je také výhodný pro naše zdraví. A proto si na tom dejte záležet a jezte jen to nejlepší.